Promo Grote Optocht

Hoofd- en websitesponsoren

 • Hoofdsponsor Aartsen
 • Hoofdsponsor Wilko Fruit
 • Bellance
 • Marktzicht
 • Brand Webdesign & Webhosting

Optocht

Volgens traditie zou op Karnavalszondag 27 februari 2022 Boemeldoncks Grote Optocht door de straten van Boemeldonck trekken. Vanwege de ontwikkelingen en maatregelen omtrent de Pandemie hebben wij besloten (link naar info) om de Grote Optocht te verplaatsen naar 1e Pinksterdag (5 juni) 2022.  Meer informatie volgt.

Op deze pagina treft u als bezoeker algemene informatie over deze optocht.

 

De optocht

Boemeldoncks Grote Optocht staat landelijk bekend om zijn hoge kwaliteit. Jaarlijks nemen tien-tallen grote wagens deel aan deze optocht. Met name de A-categorie laat zien wat Boemeldonck bedoelt met ‘kastelen op wielen’, karnavalswagens tot wel 11 meter hoog.

Lokatie:

Prinsenbeek is gelegen aan de A16, neem afslag 17 (Breda-Noord/Prinsenbeek) en volg de aanwijzingen van onze verkeersregelaars. De gemiddelde looptijd naar de optocht bedraagt 10 minuten.

Komt u met de trein dan kunt u bij het station Breda-Noord/Prinsenbeek uitstappen. Ga via de voetgangersbrug over de A16 en volg de aanwijzingen van de verkeersregelaar. De loopafstand is ca.10 minuten.

Voor bussen gelden afwijkende dienstregelingen, klik hier voor meer info.

Optochtroute:

De optocht start op de Markt en vervolgens Kapelstraat, Molenstraat, Westerkim, Groenstraat, Middenweg, Haverdijk en Loopstraat (ontbinding). De route is geheel autovrij.

Hoe laat?

De optocht start om 13.00 uur op de Markt. De wagens stellen op in de Groenstraat en Vianendreef. De ervaring leert dat u ca. 2 uur kijk-, luister- en feestgenot ondergaat voordat de laatste wagen gepasseerd is.

Toegang:

De toegang tot deze grootse optocht is geheel GRATIS evenals het parkeren. Wij vragen al onze bezoekers vriendelijk gul te zijn als de schooiwagen langs komt. Mede dankzij deze giften kunnen wij ook in de toekomst deze prachtige optocht organiseren.

Dranghekkken

Boemeldoncks Grote Optocht staat nationaal bekend om haar grote schoonheid en gezelligheid. Dit trekt steeds meer bezoekers naar Boemeldonck. Daardoor zijn wij als organisatie genoodzaakt een groot gedeelte van de optochtroute te voorzien van dranghekken. Dit om de optocht vlotter door te laten stromen en het verder bevorderen van de veiligheid voor zowel publiek als deelnemers.

De dranghekken worden op zondagmorgen vanaf 10.00 uur geplaatst en zullen, direct nadat de Prinsenwagen is gepasseerd, weer worden opgeruimd.

Om het bezoekers mogelijk te maken over te steken (ca. iedere 150 meter) is er op diverse punten ‘een oversteekplaats’. Wij verzoeken u dringend achter de dranghekken te blijven en deze niet los te maken.

Waar vindt u deze dranghekken?
In onderstaand schema treft u groen gemarkeerd aan de optochtstukken waar dranghekken staan.

Dranghekken situering

 

Voor bewoners:

Vanaf 10.00 uur is de hele optocht afgesloten voor al het verkeer. Er zijn geen ‘oversteekplaatsen’ beschikbaar. Met hulpdiensten zijn afspraken gemaakt. Respecteer a.u.b. de aanwijzingen van onze verkeersregelaars.

Vriendelijk verzoek om de gehele optochtroute autovrij te houden, dit geldt ook voor de straten Gertrudislaan, Pasquelaan en Beeksestraat (van huisnummer 54 t/m rotonde) en de route Brielsedreef/Postbaan naar de Schutsestraat: dit is de calamiteitenroute voor hulpverleners als Brandweer, Ambulance en Politie. Daarnaast zal ook in de Beeksestraat, tussen de rotonde en de Weimersedreef, aan de even zijde een stopverbod gelden..

Wij doen een dringend beroep op de bewoners van de optochtroute om ALLE auto’s en andere voertuigen om 9.00 uur van de route te verwijderen.

De ‘mens’

Langs de route zijn er diverse eet- en drinkgelegenheden. Wij bevelen hen van harte bij u aan. Immers mede dankzij deze ondernemers is deze optocht mogelijk. We hebben liever dat u uw hapje of drankje bij deze ondernemers koopt dan zelf meebrengt. Als u zelf eten of drinken bij u heeft dan kunt u uiteraard geen gebruik maken van de aanwezige horecavoorzieningen.

Langs de route zijn op diverse lokaties toiletten geplaatst.

Voor uw en onze veiligheid:

 • Volg altijd de instructies van onze verkeersregelaars, optochtcommissarissen (herkenbaar aan het schild op de borst) en de dienstdoende bestuursleden (herkenbaar aan de rode BAK-jas);
 • Alle kruisingen dienen vrij te zijn van obstakels, auto’s parkeren of tenten plaatsen is op deze lokaties streng verboden;
 • Het voeren van open vuur is NIET toegestaan
 • Blijf altijd op het trottoir staan, grote wagens zijn niet alleen hoog maar ook zeer breed.Maar ook loopgroepen en individuelen hebben een vrije doorgang nodig voor hun act.

Milieu

Ook wij dragen graag een steentje bij aan een goed milieu. Wij vragen bezoekers en deelnemers om alleen milieu vriendelijke afbreekbare confetti te gebruiken en het afval in de daartoe geplaatste afvalbakken te deponeren.

Einde van de optocht:

De meeste grote wagens eindigen op de Markt in het centrum. Hier blijven zij tot karnavalsdinsdag 11.11 uur staan.

Kunt u niet komen maar u wil de optocht toch bekijken?

Boemeldoncks grote optocht wordt op karnavalszondag via Baronie TV (www.baronie.tv) vanaf 13.30 uur  op TV uitgezonden. Niet alleen in Breda maar ook in grote delen van Brabant en live via youtube. Omroep Brabant zal de uitzending op maandag 24 februari 2020 vanaf 10.30 integraal uitzenden.

Categorieën

Er zijn in totaal 5 verschillende categorieën waarin deelgenomen wordt:

Categorie Omschrijving
A Wagens tot 11 meter hoogte
B Wagens tot 8,5 meter hoogte
C Groepen
D Duo´s en trio´s
E Individuelen

 

Prijsuitreiking

Deze vindt op ....  om 19.30 uur plaats in de Drie Linden. De aanvangstijden per categorie

 

Optochtreglementen: 

 

datum bijgewerkt t/m 1 januari 2022

 


Activiteitensponsor Grote Optocht

 • Wellness Massage Prinsenbeek
 • Bakkerij Elias Web
 • VAV diVERS
 • Installatiebedrijf Van den Goorbergh

Themasponsor Optochten

 • Life and Garden Etten-Leur
 • Witlox
 • 2020 Jumbo Miegielsen Web
 • Unlimited 2020